Pastalaya na szybki obiad
in

Pastalaya — nasza propozycja na leniwy obiad

Jednogarnkowe potrawy są doskonałą alternatywą dla czasochłonnych i skomplikowanych potraw. Jedno naczynie i kilka składników to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować pyszny obiad w mgnieniu oka!

Tego typu dania nadają się szczególnie na zimę, kiedy mamy ochotę na pożywne ciepłe potrawy, które pobudzą nasze zmysły i dodadzą nam sił, tym bardziej że taki posiłek na ogół łatwo przygotować.

Pasalaya – pomysł szybki, egzotyczny obiad

Makaron
Dania z makaronem są szybkie do przygotowania

Dziś chcielibyśmy zaproponować Wam coś egzotycznego.

Zamiast wychodzić na zewnątrz w mrozie możesz przygotować duży garnek Pastalaya. Czym jest ta potrawa? To jak jambalaya – tradycyjne danie kuchni kreolskiej czy z południowych stanów USA – ale robiona z makaronem zamiast ryżu! To łatwe i sycące danie, które powinno zasmakować także Polkom i Polakom.

Podobnie jak w przypadku jambalai, każdy szef kuchni ma swoją własną wersję pastalai. Do naszej wersji dodaliśmy trochę składników typowo polskich, by zastąpić przyprawy, których możesz nie znaleźć w sklepie. Polska kiełbasa z czosnkiem jest używana do jambalai nawet w USA, więc bez problemu będzie pasowała!

Składniki

250 gram wędzonej kiełbasy

2 ząbki czosnku

Przyprawy na półce
Przyprawy to ważny składnik każdego dania

1/2 pęczka zielonej cebulki

Pół łyżeczki oregano

1/2 pęczka pietruszki

1/4 łyżeczki tymianku

500 gram obranych pomidorów

500 gram makaronu (penne lub rurki, ale może w zasadzie być to każdy krótki makaron).

Włoszczyzna (cebula, seler, papryka, pietruszka).

Przyprawy:

cebulka, czosnek, tymianek w proszku, świeżo zmielony pieprz do smaku

1 łyżka łyżki oleju roślinnego

1 i pół szklanki bulionu (możesz kupić gotowy, ugotować świeży lub użyć kostki rosołowej)

2 i pół łyżki gęstego jogurtu lub śmietany

1 szklanka wody

Szybki obiad
Pastalaya to pomysł na szybki obiad

Pastalaya – przygotowanie

  1. Wędzoną kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka dodać kiełbasę i olej roślinny i gotować na średnim ogniu, aż kiełbasa będzie dobrze zarumieniona (około 5 minut).
  2. Zgnieść dwa ząbki czosnku i dodać je do garnka. Niech się smażą do momentu, gdy czosnek się lekko zarumieni. Dodać włoszczyznę, doprawić ją solą do smaku i gotować przez 3-5 minut.
  3. Do garnka dodać wydrążone i pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy: oregano, tymianek, świeżo zmielony pieprz i makaron. Na koniec dodać bulion i szklankę wody i mieszać, aż wszystko zostanie równomiernie połączone.
  4. Gotuj wszystko pod przykryciem. Gdy wszystko się zagotuje, dokładnie wymieszaj, obniż temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut lub do momentu, gdy makaron stanie się miękki. Mieszaj raz na kilka minut, aby zapobiec przywieraniu makaronu.
  5. Dolewaj wody co jakiś czas. Jeśli mieszanka nadal wydaje się zbyt wodnista, gotuj pastalayę na wolnym ogniu bez pokrywki przez ostatnie kilka minut. Odrobina gęstego sosu na dnie garnka jest idealna.
  6. Gdy makaron się dusi, posiekaj pietruszkę i pokrój zieloną cebulę. Dodaj je do śmietany. Podasz to jako sos do pastalayi. Podaj potrawę gorącą.

Dajcie znać, czy danie się Wam podoba, a może jakoś wzbogacicie przepis? Planujecie go wypróbować? Zachęcamy do komentowania!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kobieta w koszulce z napisami

Czy koszulki z napisami będą modne w 2019?

Mężczyzna z poszetka

Poszetka – do czego służy dla mężczyzny?