Pomysły na obiad na lato
Data publikacji 22 sierpnia 2020
Lato to czas wypoczynku, wakacji, wysokiej temperatury, żeby nie powiedz upałów. Wraz z przyjemnością wypoczynku w ciepłe dni, wkrada się również spora doza lenistwa, która objawia się niewielką chęcią nie tylko do jedzenia, ale też i do sporządzania posiłków. Jak jednak wiadomo, jeść trzeba, więc lato wymaga znajomości i umiejętności przygotowywania specjalnych na tę porę roku posiłków. Jaki obiad na lato będzie najlepszy?
Zobacz także: WEGETARIANIZM I WEGANIZM – PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA, PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE
Jaki powinien być obiad na lato?
Jaki powinien być jednak konkretnie obiad i ogólnie rzecz biorąc posiłek w czasie lata? Jakimi powinien charakteryzować się cechami, a jakimi zdecydowanie nie? Przede wszystkim pamiętać trzeba podczas szukania pomysłu na letni obiad, że nie może on być ciężkostrawny, tłusty i z tego powodu meczący. Wysoka temperatura zadaje już dość trudu naszemu organizmowi i nie trzeba dodawać mu kolejnego zadania w postaci konieczności strawienia tak trudnego posiłku. Powoduje to, że szukając inspiracji na letni posiłek, powinno się zwracać uwagę przede wszystkim na to, żeby był on lekki oraz szybki w przygotowaniu. Z tego powodu z miejsca powinno się zrezygnować ze smażonych kotletów, bigosu i ziemniaków. Co jednak w zamian za te potrawy?
Idealne propozycje na letni obiad
Jak już wcześniej było wspomniane, letni obiad musi być lekki, łatwy w przyrządzeniu, lecz jednocześnie pożywny i odpowiednio wartościowy. Jak połączyć takie cechy?
Idealnym połączeniem takiego właśnie posiłku są różnego rodzaju sałatki. I choć wielu osobom wydaje się, że sałatka z założenia nie może być pożywna i zaspokajająca w odpowiedni sposób apetyt, to jednak jest to ogromny błąd, czego dobrym dowodem może być np. sałatka z łososia, awokado i grejpfruta. Jak ją przyrządzić? W tym celu wystarczy tylko posiadać takie składniki jak:
– kilka plastrów wędzonego łososia,
– 3-4 awokado,
– 3 duże, czerwone grejpfruty,
– 1 czerwoną cebulę.
Dodatkowo oczywiście do tego standardowy zestaw przypraw, nieco świeżego imbiru oraz łyżka miodu i odrobina oliwy, oraz octu.
Przygotowanie takiej sałatki jest nie tylko bardzo łatwe, lecz również niezwykle szybkie. W tym celu należy po prostu obrać i pokroić na małą kostkę grejpfruta, cebule oraz awokado. Imbir należy delikatnie zetrzeć na tarce, natomiast łososia pokroić na małe, równe kawałeczki. Wszystko należy połączyć w jednej miseczce i sałatka gotowa
Oczywiście w przypadku sałatek stosować można naprawdę wiele wersji i wariantów. Równie popularne co sałatka z łososiem i awokado, są sałatki z orzechami, czy też z fasolką szparagową i pomidorami. Ilość możliwych wersji i kombinacji składników jest naprawdę ogromna.
A może zupa?
Wiele osób letniego obiadu nie wyobraża sobie bez zupy. Nie jednak pierwszej z brzegu, lecz bardzo konkretnej. Mowa o oczywiście o chłodniku. Wersji tej potrawy jest naprawdę sporo, lecz nie da się ukryć, że największą popularnością cieszy się klasyk w postaci chłodnika z botwinką. Jak go wykonać?
Rzecz jasna podstawą takiej potrawy jest botwinka, którą powinno się przygotować na samym początku. W tym celu należy ją oczywiście obrać oraz bardzo drobno pokroić, żeby móc poddusić ją na maśle. Następnie podlewamy ją odrobiną rosołu i gotujemy jeszcze chwilkę dalej. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. W chwili, gdy botwinka stygnie, można przygotować pozostałe warzywa, czyli ogórka, koperek, rzodkiewkę oraz szczypiorek. Nie zapominamy oczywiście o jajku, które musi być odpowiednio wcześniej ugotowane na twardo. Gdy botwinka wystygnie, należy wymieszać ją z jogurtem naturalnym, dodając jednocześnie nieco soku z buraka. Na sam koniec dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i wstawiamy do lodówki. Na koniec podczas podawania, należy dodać pokrojone wcześniej jajko.
Nieco treściwszy letni obiad
Wiele osób pomimo tego, że panuje wysoka temperatura, ma ochotę na coś nieco treściwszego niż sałatka i chłodnik. Wysoka temperatura nie oznacza od razu, że trzeba stać się wegetarianinem. Mięso również jest wskazane, lecz odpowiednio przygotowane. W tym celu zdecydowanie najlepiej sięgnąć oczywiście po kurczaka, który rewelacyjnie może zostać przygotowany na grillu. Szczególnie poleca się go w formie szaszłyka, w otoczeniu warzyw.